| Agost, miercoles quince de julio de dos mil once
Portada | Adida | Mi agost.com | Webmail | Webcam | El Clima | Muro ( Redes Sociales ) (N) |
raya
cas val eng | a A | |
Para referirte a Agost en redes sociales utiliza alguno de estos Hashtag: #pobleagost , #03agost, #agostcom


Historia de Agost
Fecha artículo : 16 May 2006| Lecturas : 0| Votaciones: 11 | Promedio: 3.2 Bueno|

Presentació del llibre Música i tradició en Agost d’Antoni Àngel Guillen Box
Casino d´Alacant
2 de març de 2006, a les 19,30 hores
a càrrec d'Israel Mira.

Taula de presentació
Juli Moreno
Consuelo Giner, Presidenta de la Associació Espejo de Alicante, y professora de Estètica e Historia en el Conservatori Superior de Música Oscar Esplá.
Enric Martí, Coordinador del Aula de Cultura Tradicional Valenciana, de la Universitat Politècnica de València.
Israel Mira, presentador de llibre, músic d´Agost y professor del Conservatori Superior de Música Oscar Esplá, d´Alacant.
Antonio Àngel Guillen, autor de llibre (professor de pedagogia musical del Conservatori Superior de Música Oscar Esplá.
Felip Vicedo, alcalde d´Agost.

PRESENTACIÓ

    És per a mi una satisfacció, com a persona oriünda d'Agost, el poder presentar Música i tradició en Agost, poble en què a pesar del món globalitzat que ens trobem, no ha perdut els seus ancestros culturals.

    M'agradaria com a introducció destacar l'afirmació realitzada per Rosabel Roig en el pròleg del llibre:

    “Hem d'arreplegar tot eixe patrimoni cultural tradicional, i no per melancolia o romanticisme, sinó –i sobre tot-perquè forma part del nostre “genoma” cultural, per a conservar-ho i, a més, poder-ho mostrar i ensenyar als nostres i als que ens seguiran”,

    En este treball, Antoni Àngel Guillen,  arreplega una aportació etnogràfica sobre la música i la tradició en Agost i realitza un anàlisis, no tan sols de caràcter historicomusical, com ocorre en altres tractats de recopilació d'estes característiques, sinó que esta faceta musical, va unida a la tradició, tant religiosa com profana i oficis dels quals emana. Música que ha passat durant generacions de pares a fills i que en estos moments amb el present llegat esperem que perdure en el temps.

    Com a metodologia, s'ha realitzat un treball de camp assistint a la festa, entrevistant les persones majors del poble per a conèixer les cançons tradicionals i als jovents per a consultar la vivència de la festa.

    Com a fonts, ha utilitzat les diverses publicacions com a llibres, revistes especialitzades, bases de dades, institucions, centres de documentació, xarxes, l'arxiu municipal i sobretot la font oral: comunicants i assessors especialitzats.


    Agost, destaca per la ceràmica i agricultura i és bressol d'un gran nombre de músics.

    Segons l'autor

    “Si s'intenta aclarir el folklore musical d'Agost, podríem dir que conserva la funcionalitat en algunes de les segues manifestacions festives com les danses del rei moro i la serenata a la Verge de la Pau. Altres funcions pròpies del folklore musical com les cançons de treball, infantils, etc. han perdut eixe valor funcional passant a ser un mer record en la gent major del poble, que quan se li entrevista recorda amb nostàlgia”

També afix:

    “Cal destacar que estes celebracions populars, no s'ha convertit fins al moment, en un folklore de projecció, ni tampoc en un fenomen sociopolític d'usar el folklore com una bandera nacionalista i d'ús exclusiu”

    Est folklore musical, es trobaria emmarcat dins del que Rafael Martín (2004) denomina l'Europa Mediterrània i dins d'ella, segons Vicente Torrent (1990)  en la zona sud, que en la música, està constituïda per una fusió entre estructures melòdiques del nord i l'ornamentació, ritme lliure i afinació temperada del sud.

    És de destacar en esta recopilació, la referenciació a la fabricació d'instruments musicals, sorgits de l'activitat ceràmica d'Agost, com són el rossinyol, la campana de ceràmica i inclòs una dolçaina realitzada amb argila, pel fet que molts dels canterers eren al seu torn músics. Tenim el cas més representatiu del mestre Molina o altres com a  Boix, Pep “el mujero” o “el lero”.

    Esta afició a la música des d'antany, ha perdurat en el temps fins a l'actualitat, existint dos colles de dolçainer, dos orquestres de ball, una rondalla i les seues societats musicals, en les quals han format músics que ui en dia realitzen la seua activitat professional en diverses formacions bandístiques, orquestrals i Conservatoris de la província i de l'estat espanyol.

    Per citar alguns exemples, en la banda municipal d'Alacant compta amb  7 músics d'Agost. El Conservatori de Sant Vicent del Raspeig d'una plantilla de 16 professors,  5 d'ells són d'Agost. Dels 5 professors de saxofò que compten els conservatoris superiors i mig, 4 són d'Agost i de la mateixa manera una representació en altres formacions d'àmbit estatal. Tot açò sobre un nucli poblacional de 4.284 habitants.

    De la mateixa manera, caldria considerar el gran nombre de festivitats de caràcter local que se celebren en esta població i que van unides a la música. El dia de la verge de la Pau, el Mig any, dia de la vella, el dia de l´arc, dia de la creueta, festes en honor a Sant Pere, Santa Justa i Rufina, Sant Roc, Sant Ramon o els dançes del ReI Moro, a més de les de caràcter regional o nacional.

    En el patrimoni musical, s'ha recopilat:

    (CAPÍTOL I)  MÚSICA TRADICIONAL PROFANA
    A) Cants i melodies del cicle vital
    Cançons de la infància com:
        Cançó de la iaia
        Per a botar la corda
        Juanito ja s'ha mort

    Cants i melodies de joventut i adolescència:
        Romanç de la Serenata a la Reina Mora
        Allà baix en el riu mare
       
    Cançons de treballs agrícoles:
        Ja pega el sol en la penya
        Senyor amo

    B) Música tradicional en les danses d'Agost:
        La taranina
        Set danses pròpies de la festa del Rei Moro i Dansa Alacantina

    La tararína, es tracta d'una peça musical molt característica del folklore musical  d'Agost. És un toc d'inici per a començar el ball de les danses que componen la festa del Rei Moro. Segons Juan Manuel Molina, “La taranina més que una cançó o dansa popular és un toc d'atenció que el dolçainer dóna abans de començar les danses com a toc d'avís als ballarors. Es tracta d'una improvisació a través  de la qual  aconsegueix el calfament i observació del seu instrument per a posar-lo a punt i poder començar amb les danses. El tamboriler fa el mateix; provar el tambor. No guarden una relació estètica rítmica, per tant toquen a plaer, sense compàs”.

    A continuació es va a realitzar una interpretació a càrrec de tres músics agostenses:
Antonio Mira Moltó, professor del Conservatori Superior de Música Oscar 
Esplá, a més de molt reconegut instrumentista del saxofò.
Rafael Mira Marín, músic aficionat i mestre dolçcainer del poble d'Agost.
David García, músic aficionat i component de la colla " La taranina"

    He de dir que la colla "la taranina" pren el nom de la popular peça musical la cual tocaran en primer lloc i en segon una de les danses, en la que, Antonio Mira Moltó, realitzarà una xicoteta aplicació didàctica. Veurem com mentres el seu company dolçainer toca la dansa, Antonio Mira, crea una improvisació realitzant una doble veu.
La improvisació és un contingut curricular marcat des de la LOGSE en els Conservatoris, per a la qual s'usen diverses músiques, i ací vorem com la música tradicional, també pot servir de base per a este tipus d'activitats didàctiques.

    C) Quant a cants i melodies del cicle anual tenim:
        Al licitar de la Coma
        Jota
        Compta amb dos Malaguenyes
        Cinc Cercaviles.


    CAPÍTOL II. MÚSICA TRADICIONAL RELIGIOSA

    A) Cants i melodies de Nadal
        La nit de matines
        En els rigors
        Alegres anem ja
        Romanç de la serenata a la Verge de la Pau

    El Romanç de la serenata a la Verge de la Pau es canta en l'interior de l'Església en la nit del dia 23 de gener, la vespra de la Festivitat. Eixa nit, es reuneixen en l'Església gran part de la població per a cantar a la Mare de Déu. Es tracta d'una romança que es canta amb l'acompanyament de la dolçaina i el tabalet, alternant la melodia instrumental amb l'estrofa cantada.

    A continuació els dolçainers interpretaran la Folia i el Romanç, de la Serenata a la Verge de la Pau. Estes peces compten en realitat amb una part vocal i una part instrumental.
La veu es a càrrec de Maria Moltó.

    B) Cants de setmana Santa
        Dolores de la Mare de Déu
        Salve

CAPÍTOL III. MÚSICA D'AUTOR POPULARITZADA

    Himne de la Verge de la Pau (Lletra de Ricardo Navarro. Música de Juan Molina)
    Pregària a la Mare de Déu de la Paz (Luis Molina)
    Himne d´Agost (Lletra de Manuel Castelló. Música d'Antonio Carrillos)

    I també es compta en música d'autor basada en la música popular com és:

    Suite Agost (Manuel Castelló)
    I. Preludi
    II. L´or del Vicari
    III. Cançó de la iaia
    IV. Cançó del llaurador
    V. Taranina
   
    Trilogia Cants d´Agost que consta de:
   
    La serenata (Fantasia)
    Cants del rècord (Suite)
    El Rei moro (Poema Simfònic)
     
    Per a finalitzar, agrair a l'autor el bon treball realitzat. i el finançament d'este llibre a la Universitat Politècnica de València a través del el seu Vicerector i concretament a l'aula de cultura tradicional representada hui açí per Enric Martí i Mora.

    Per a concloure i com no podia ser d'una altra forma, acabarem amb música d'un CERCAVILA d'Agost, en el qual tornarem a observar l'aplicació didàctica de la improvisació, que Antonio Mira realitza, mentres el seu company dolçainer interpreta la peça, acompanyats al tabal per David García.

    Moltes gràcies.

Israel Mira
Valora este articulo:
Usuario: Palabra Paso:

raya
Agost.com
La pagina se creo en: 0,950 segundos.
-
Creative Commons License. Español   Catalan
Se permite copia, difusión, modificación y reproducción parcial o total del contenido siempre y cuando figure el autor inicial del texto y su uso no sea Comercial. Todas las copias deben llevar esta nota. En el caso de usos comerciales, por favor, póngase en contacto con: adida (-arroba-) agost.com